Aput 76

Ski- og slæderejse i Grønland - april 1976.
Forberedelse, rejseberetninger og gensyn.

Dette er en minderune over ferien, hvor vi planlagde i øst og rejste i vest. Venskabs­foreningen Qatanngut-gruppen tilrette­lagde omhyg­geligt en rejse i Østgrøn­land på ski og med hunde­slæder, men omstæn­dig­hederne ville, at vi måtte impro­visere os frem i Vest­grøn­land. Og dog blev det en oplevelse for livet.
Grønlandsk: aput ~ sne, qatanngut ~ søskende.
 
Jeg begynder at lære grønlandsk og melder mig til rejsen, der bliver omhyggeligt forberedt med forundersøgelser, gruppe­arbejde, plan­lægnings- og trænings­weekender. På vej til Østgrønland strander vi 35 deltagere i Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord). Ventetiden her udnyttes til gode skiture og anden sport, inden Østgrønland definitivt opgives til fordel for vestkysten.
Vi er 21 deltagere, der finder logi i Sisimiut (Holsteinsborg) og bruger nogle dage på at se på byen og omegnen. Højde­punktet er en todages skitur med slæde­ledsagelse og over­natning i telt. Vi er 12 deltagere, der i 6 dage står på ski tilbage til Kangerlussuaq, ledsaget af 3 grønlandske hundekørere med slæder til vores bagage. Turen er for os Den store Slæderejse - måske ikke helt så stor som Knud Rasmussens, men dog en mindeværdig oplevelse.
Vi er 4, der simpelthen ikke kan få nok af Grønland, så vi snupper lige en tredages skitur mellem Kangerlussuaq og Sermersuaq (indlandsisen), inden vi flyver hjem til Danmark. Efter rejsen ses vi igen på en weekend, og jeg tager afsked med mit kursus i grønlandsk. 10 år senere mødes rejsedeltagerne igen.
Efter rejsen bliver der udgivet en grundig rapport om for­beredelserne og turens gennemførelse.
© Copyright: Fotografier og tekst er beregnet til at blive set på denne hjemmeside og må ikke uden tilladelse anvendes i anden sammenhæng.
© Copyright: Photographs and texts are intended to be viewed on this website and should not be used in any other context without permission.