Der hvor den nuværende kirkebygning står idag stod en trækirke, som man har kunnet datere tilbage til omkring 1150. Man ved dog ikke hvor gammel den egentlig er. Dengang hed den Sct. Jørgensgård og blev oprettet for spedalske, da sygdommen hærgede Europa og man var nødsaget til at gemme de syge væk pga. mangel på lægemiddel mod denne. En samling små træhuse samt en lille trækirke blev oprettet uden for byen, hvilket der blev ca. 40 andre steder i landet, men denne er dog den eneste, der eksisterer idag. Efterhånden som gården blev mere velhavende pga. almisser o.a. fik man senere råd til at bygge en stenkirke. Denne stod færdig i slutningen af 1200-tallet.

Under en restaurering i 1960-65 førte man kirken tilbage til gammel udseende. Bl.a. blev gulvet blev sænket 60 cm, hvorved man fandt levn efter trækirken og inventar blev udskiftet.

Ved restaureringen fandt man også rester af tre oprindelige glasmosaikvinduer og kunstneren Sven Havsteen fik til opgave at lave nye.


I de næste par århundreder var kirken udsat for tre udvidelser, som var ekstra fag mod vest, søndre korsarm og tårnet mod vest. Disse Sct. Jørgensgårde blev i 1542 ophævet da spedalskhed og den sorte død næstet var væk, dog fortsatte de som hjem for gamle og svagelige uden familie til hjælp. Kirken fik nu en funktion som kirke for alle beboere i sognet. Kirken været igennem nogle restaureringer siden da. Bygningen ved siden af kirken er hospitalet fra dengang. Idag er der planer om at indrette det til sognegård.

Læs mere om kirken historie i folderne i kirkens våbenhus.

Døbefonden har været i kirken siden nogen tid efter refrmationen men er allerede lavet omkring 1250. Den er hugget ud af gotlansk sandsten.
Jerusalemskorset, som dette kaldes, er et symbol på evangeliets udbredelse til de fire verdenshjørner. Det er fremstillet af guld med fire slebne rosenkvarts. Korset midt i har ni motiver fra de gamle testamente lavet med teknikken "email cloisoné". Jerusalemskorset er fremstillet af Bent Lexner.
Skonnerten til højre hedder Peder Most og er skænket af skibsreder Mogens Huusfeldt Sørensen 1991.
Til venstre ses Sct. Jørgen, en tremastet fuldrigger skænket af gårdejer Niels Brydegård omkring 1940.

Sognepræst:
Martin Wemmelund
Sct. Jørgens præstegård,
Strandvej 97
tlf. 62 21 14 73

træffes kl. 11-12 undt. mandag
samt efter aftale.

Kordegn:
Tove Nissen
Strandhuse 2A,
tlf. 62 21 40 20

træffes mandag-torsdag 10-13.
torsdag tillige 16-18. Fredag 10-12

Åbningstider:
marts-september fra kl. 8-17
oktober-februar fra kl. 8-16

Søndag og helligdage er der kun åbent i gudstjenestetiden

Flere kirker her.


| seværdigheder | hjem | findvej | print |