FLORA GROENLANDICA online Introduktion
Glæden ved Grønland
Min første rejse til Grønland var en tre-ugers tur i Sydgrønland med Dansk Vandre­laug, en tur der også var min første vandreferie. Det er nu over 30 år siden, men jeg mindes endnu tydeligt den intense oplevelse, som det var at lande i det sol­beskinnede Narsar­suaq, efter at være startet i Kastrups petroleums­dunstende regntåger: Vi trådte ud på landgangs­trappen og indåndede det første drag af Grønlands luft ... ingen tandpasta­reklame kunne være bedre: En sval, krystalklar, stille luft - en sol der blændede og varmede - en aromatisk duft af timian og revling. Sådan var det, og sådan er det: Friskhed, renhed, Grønland!
Første dag besteg jeg "havnefjeldet", der var fuld af skønne blomster. Jeg var dengang ivrig blomster­fotograf i det Sydfynske Øhav, hvor jeg sejlede jolle og gjorde landgang på strandene og lod mig fascinere af strand­naturens vilde uberørthed. Men dette var dog fantastisk - aldrig havde jeg set så mange nye blomster på så kort tid. Og land­skaberne som vi fik at se i løbet af disse vid­under­lige uger: Alt fra frodige urte­lier til klippe­ørkener, alpine tinder og gigantiske bræer. Jeg var solgt - både til vandrer­livet og til Grønland - for altid.
Siden blev det jo til adskillige Grønlands­rejser, både sommer og vinter. Efter en pause i nogle år har de seneste rejser været en vandreferie i Disko-Bugt området i 2003, en familieferie i samme område i 2004, samt en vandreferie ved Kangerlussuaq i 2006.
Planterne
Først og fremmest er jeg fascineret af skønheden i fjeld­verdenens flora og vil gerne del­agtiggøre andre i denne glæde. Men jeg holder også af et sætte navn på skønheden og forsøger så vidt muligt at artsbestemme de planter jeg foto­graferer. Da jeg ingen botanisk uddannelse har, opgives plante­navnene dog uden garanti for korrekthed.
Ved bestemmelsen er brugt følgende bog: Böcher, Holmen og Jakobsen: Grønlands Flora, P. Haase & Søns Forlag, 1966. De grøn­landske plante­navne er taget fra en ordliste på hjemmesiden for det grønlandske sprognævn Oqaasileriffik, samt fra en ordliste, der tidligere har været på Dansk Polarcenters hjemmeside.
Udvalget af plantebilleder er ikke udtømmende for Grønlands flora: Det begrænser sig til de planter jeg tilfældigt har fået øje på og taget billeder af på mine vandringer i den grønlandske natur. Der er for mange arters vedkommende både fotografier af biotopen (landskabet) og nærbilleder af planten i blomst og gerne også i frøstadiet.
Tid og sted
Fotografierne er taget i følgende områder og perioder:
Kujataa (Sydgrønland), Narsarsuaq-Igaliku-Qaqortoq området: Juli 1974 og juli-august 1975.
Kitaa (Vestgrønland), øst for Kangerlussuaq: Juli 2006.
Omkring Saqqaq på Nuussuaq-halvøen i Nordgrønland: Juni-juli 1977 og juli 2004.
Avanersuaq (Thule-området): Juni-september 1978.
Der er suppleret med enkelte billeder taget i Skandinavien, af arter der også vokser i Grønland.
Fotografisk teknik
I 1974 er fotografierne taget på Kodachrome II og i 1975-78 på Kodachrome 25, med et 55mm Micro-NIKKOR objektiv. Nærbillederne er i måle­stoks­forhold ned til 1:1 på filmen.
Fotografierne fra 2004 og 2006 er taget med et digi­tal­kamera, Olympus C740 Ultra­Zoom.
Web-teknik
Filmene er digitaliseret med en Minolta DiMAGE Scan Elite 5400 film-scanner og kondi­tioneret med Adobe Photo­shop 7. Af Exif-infor­mationen i digital­bil­lederne fra 2004 og 2006 er op­tagelses­tids­punktet bevaret. Det kan læses ved at down­loade bil­lederne og åbne egenskaber­/properties. Kameraets ur var ind­stillet til dansk sommertid
Hjemmesiden er skrevet i Standard HTML-4, og burde derfor kunne ses uden problemer i en vilkårlig nyere internet browser. Der er brugt frames (en iframe til billedmenuerne). Javascript er kun brugt til tastaturgenveje, og der er ikke anvendt Java applets. Index-siderne kan ses med skærmstørrelser fra 800x600 pixels og opefter, hvorimod billedsiderne bedst ses med skærmstørrelser fra 1024x768 og med fuld skærm (tast F11).
Copyright
Til privat brug kan bil­lederne frit kopieres, ikke-kommerciel offent­lig­gørelse kan ske med denne kilde­angivelse: "Foto: Finn Johannessen, www.finn-j.dk". Kommerciel brug må kun ske med skrift­lig tilladelse.

25. oktober 2004
   Finn Johannessen

ankomst
havnefjeldet
udstyr
 Valid HTML 4.01 Transitional     Valid CSS!
Revideret 26-7-2007